Főcze Lajos Alapítvány a Munkavédelmi Képviselőkért
Székhelye: Budapest, 1068 Benczur u. 45. Telefon: 321-1969, Fax: (36-1) 461-2485 E-mail: E-mail: alapitvany@t-online.hu

Az
alapítvány kuratóriumának elnöke: dr. Váró György

Tisztelt Cím!

 

 

 

A Főcze Lajos Alapítvány a Munkavédelmi Képviselőkért honlapjához (www.mvkepviselo.hu) csatlakozó hírlevelünk 2008. évi 5. számában a következőkről szeretnénk tájékoztatni:

 

1.)      A Vegyiprop Kft. és Alapítványunk 2008. év II. félévi programja a korábban meghirdetetthez képest módosult. A módosított programot honlapunk „Aktuális” és „ Figyelemfelhívás” fejezetében olvashatja.

 

2.)      2008. I. félévében az előző év azonos időszakához képest 7,7 %-kal (9487-ről 10214-re) emelkedett az összes munkabalesetek száma. Ugyanezen időszakban a halálos munkabalesetek száma 35,4 % al (65-ről 42-re) csökkent.

 

Honlapunk „Munkabiztonság” fejezetében tájékozódhat az összehasonlító adatokról, a munkabalesetekkel kapcsolatos munkavédelmi felügyelői intézkedésekről. Közöljük a 2008. I. félévben történt halálos, súlyos csonkulásos és életveszélyes sérülés okozó munkabalesetek bekövetkezésének körülményeit, az előidéző okokat. Részletesebb statisztikai elemzést találhat az OMMF honlapján (www.ommf.gov.hu) a „Statisztikák” fejezetben.

 

3.)      2008. II. félévében számos gazdálkodó szervezetnél lejár a munkavédelmi képviselők 4 éves mandátuma. A választások sikeres előkészítése és lebonyolítása érdekében több megkeresés érkezik Alapítványunkhoz.

A munkavédelmi képviselet működésével, a választásokkal kapcsolatban az Érdekegyeztető Tanács Munkavédelmi Bizottsága 2004-ben állásfoglalást jelentetett meg. Az abban foglaltak ma is aktuálisak. Az  Állásfoglalás magyarázatokkal ellátott szövege, a választások törvényes lebonyolításához szükséges dokumentumok, iratminták megtalálhatók honlapunk „ Munkavédelmi Képviselők” fejezetében. Javasoljuk, hogy tanulmányozzák az Állásfoglalást, további kérdéseikkel forduljanak bizalommal Alapítványunkhoz.

 

 

A Munkavédelmi Képviselőkért Alapítvány nevében:

Hartai Ferenc