AKTUÁLIS, HÍREK
FIGYELEMFELHÍVÁS
RENDEZVÉNYEK
ÉRDEKEGYEZTETÉS
KÉPVISELŐI FÓRUMOK
EURÓPAI UNIÓ
JOGI ISMERETEK
MUNKABIZTONSÁG
MUNKAEGÉSZSÉGÜGY
KÉMIAI BIZTONSÁG
SZABVÁNYOSÍTÁS
BALESETBIZTOSÍTÁS
EGYÉNI VÉDŐESZKÖZ
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK

MAGYAR FÓKUSZPONT
TAPASZTALATCSERE
KÉRDÉSEK-VÁLASZOK
HÍRLEVÉL
KIADVÁNYOK, SEGÉDLETEK
KAPCSOLATOK

Intézmények
Folyóiratok
Civil kapcsolatok

JOGSZABÁLYOK
RENDELET-TERVEZETEK
ÜZLETI VILÁG
Főcze Lajos Alapítvány a Munkavédelmi Képviselőkért
Székhelye: Budapest, 1068 Benczur u. 45. Telefon: 321-1969, Fax: (36-1) 461-2485
E-mail: mvkepviselo@axelero.hu
Az alapítvány kuratóriumának elnöke: dr. Váró György

Magyar Fókuszpont


 

 

 

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség felhívást tesz közzé az első "Biztos kezdet …Az év fiatal európai filmese" videofilm-pályázaton való részvételre

 

Az Európai Munkavédelmi Ügynökséget az Európai Unió hozta létre abból a célból, hogy elősegítse a munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén jelentkező információs igény kielégítését. A bilbaói (Spanyolország) székhelyű Ügynökség tevékenységének elsődleges célja a műszaki, tudományos és gazdasági jellegű információ munkahelyi biztonság és egészségvédelem kérdésében érintett felek közötti áramlásának elősegítése, és az emberek munkakörülményeinek ily módon történő javítása.

A „Biztos kezdet!" elnevezésű kampányt hivatalosan 2006. június 19-én Brüsszelben, az Európai Parlamentben indítják meg. Maga az Európai Hét 2006. október 23. és 27. között kerül megrendezésre. A kampány záróünnepségére 2007. márciusában , Bilbaóban kerül majd sor.

A videofilm-pályázat a 2006-os Európai Hét része, amelyet a "Biztos kezdet!" szlogen kísér, és amely a fiatalok biztonságos és egészséges munkakezdésének biztosítását célozza.

'Idén a fiatalok állnak kampányunk középpontjában, mivel a munkahelyi balesetek kockázata körükben 50%-al magasabb, mint bármely más korcsoportban", magyarázza Hans-Horst Konkolewsky, az Európai Munkavédelmi Ügynökség igazgatója. "A "Biztos kezdet!"elnevezésű kampány részeként az Ügynökség vállalatoknál, iskolákban és szakközépiskolákban egész Európában fokozza a kockázatokkal kapcsolatos tudatosságot és ösztönzi a kockázatok megelőzését. A fiatal filmesek részére rendezett verseny kapcsán arra hívjuk fel a fiatalokat, hogy fejezzék ki és osszák meg nézeteiket a munkahelyi biztonsággal kapcsolatban".

A videofilm-pályázaton iskolák és olyan fiatalok vehetnek részt, akik 2006. szeptember 30-ig nem töltötték be a 19. életévüket. A résztvevők csapatban vagy egyénileg dolgozhatnak. A fiataloknak az a feladatuk, hogy egy rövid dokumentumfilmet, filmdrámát, televíziós reklámfilmet, tudósítást, zenei vagy rajzfilmet készítsenek - vagyis bármit, ami közvetíti a munkahelyi biztonság- és egészségvédelemmel kapcsolatos üzenetet - és megmutassák a munkahelyet, az embereket, amint dolgoznak, és a lehetséges munkahelyi veszélyeket és kockázatokat. A film készítőit arra bátorítjuk, hogy a feladatot a lehető legtágabban értelmezzék és merjenek új utakon járni.


A pályaműveket az iskola tanára vagy az iskolában vagy szakközépiskolában egyéb felelős pozíciót betöltő személy küldheti be DVD másolat formájában. A fiatalok magánszemélyként nem nevezhetnek. A film hossza legfeljebb öt perc lehet. A versenyre való jelentkezés határideje 2006. szeptember 30.

A pályázatban részt vevő valamennyi filmet egy független, a kommunikáció, a munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén szakértelemmel rendelkező tagokból álló zsűri értékeli, amely a filmekben az erőteljes képeket és az olyan történetet díjazza, ami odaszögezi a nézőt a székhez. A zsűri három kritériumot alkalmaz: az üzenet hatékonysága, a téma feldolgozása és az általános benyomás. Az Ügynökség azokat a filmkészítőket részesíti díjban, akiknek filmes képei elnyerik a zsűri tetszését. A három legjobb film készítői - egyének vagy csapatok - a "Biztos kezdet … Az év fiatal európai filmese" díjban részesülnek és meghívást kapnak a spanyolországi Bilbaóban tartandó díjátadási ünnepségre, melyre 2007 márciusában kerül sor.

A verseny teljes szabályzata és a nemzeti kapcsolattartók részletes adatai megtalálhatók a kampány weboldalán:  http://ew2006.osha.eu.int .

Példák egy korábbi hasonló kanadai pályázatról az alábbi címen láthatók:

http://www.wsib.on.ca/wsib/wsibsite.nsf/public/PreventionStudentVideoContest

 

Sajtókapcsolatok:
Marek Kosarczyn, Sajtófelelős tisztviselő, Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség, e-mail:  kosarczyn@osha.eu.int, tel: +34 94 479 43 86.

Egyéb felvilágosítás:

European Agency for Safety and Health at Work, Gran Via 33, E-48009 Bilbao, Spanyolország, e-mail:  information@osha.eu.int, fax: +34 94 479 4383.

A videopályázatról, a 2006-os Helyes Gyakorlat Díjakról, a kampányról és a nemzeti kapcsolattartó pontokról naprakész tájékoztatást talál az alábbi címen:  http://ew2006.osha.eu.int/ .

 

Nemzeti Fókuszpont, Magyarország:

 

Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF)

1024 Budapest, Margit krt. 85.

Gádor János,  Fókuszpont vezető

T: 346-9454                    mobil: 06-70-3877009

F: 346-9453                    e.mail: gador@ommf.hu